Kommuniké från extra bolagsstämma den 7 november 2024 i Xoma AB
Xoma AB har idag den 7 november 2024 haft en extra bolagsstämma i bolagets lokaler på Transistorgatan 5 i Västra Frölunda. Samtliga beslut fattades med erforderlig majoritet.
Aktieägarna i Xoma AB, 559071-5750 ("Bolaget") kallas härmed till extra bolagsstämma torsdagen den 7 november 2024, kl. 13.00 på Transistorgatan 5 i Västra Frölunda.
Nu är Xoma AB godkända för notering på Spotlight Stock Market förutsatt att vi minst får in 4 MSEK i kapitalanskaffningen. Första handelsdag är planerad till 27 september.
Xoma AB (publ) planerar notering på Spotlight Stock Market den 27 september 2024
Xoma AB meddelar idag sina planer på att notera bolagets B-aktier på Spotlight Stock Market. Noteringsdagen är planerad till den 27 september 2024, och bolaget planerar att erbjuda allmänheten att teckna aktier under perioden från den 2 september till den 13 september 2024.
Stort intresse för tång på Västerhavsveckan i Fjällbacka
VästsverigeTångpesto, tångsallad och proteinbars med tång. Västerhavsveckan har gjort sitt intåg i Fjällbacka och mat från havet stod i centrum – särskilt tången.
– Allting ska slå i hjärna, hjärta och mage för att vi faktiskt ska ta till oss saker och ting, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.
Jag vill börja med att uttrycka min entusiasm över den spännande resa som vi tillsammans står inför. Redan efter en vecka på plats känner jag mig alltmer trygg i min roll och ser stor potential i vårt bolag och de möjligheter som väntar. Här kommer en uppdatering om vad som är på gång de kommande månaderna.
Regeringen satsar på algindustrin – kan ge 100 000 jobb inom EU
Både regeringen och EU pekar ut alger som en viktig råvara för en framtida grön livsmedelsindustri. En utökad odling spås kunna generera över 100 000 nya jobb inom EU och svenska vatten lämpar sig speciellt bra.
– Sverige är ett land med väldigt mycket kust så det finns i vår mening stor potential, säger Johan Penner, fiskesamordnare på Jordbruksverket.
I fredags hade TV4 ett inslag om alger (tång) som beskrivs som framtidens livsmedel; https://youtu.be/52CgtbJ_L5o (https://youtu.be/52CgtbJ_L5o?fbclid=IwAR3JAXieTYOXnwFADxNgPgzruwS0U0Xou6GiHqRNlu53ljFDB_hFnbvQii4)
MARKNADSÖVERSIKT: En växande möjlighet inom algindustrin
Algmarknaden omsätter cirka 150 miljarder kronor / år och växer med 11 % per år
och har ett potentiellt marknadsvärde av 320 miljarder USD / år enligt Bloomberg.
Regeringen och EU pekar ut alger som en viktig framtida råvara. I en rapport från
den europeiska koalitionen ”Seaweed for Europe” beräknas den europeiska
marknaden för makroalger kunna växa från nuvarande 300 000 ton per år till 8
miljoner ton per år på kort tid. En uppskalning värderad till 2,7 miljarder euro och
115 000 nya jobb. Man antar att algproduktionen kan öka med 60% / år fram till 2030,
vilket betyder mer än en 25-dubbling på 7 år.
Drivkrafter och trender
Flera faktorer driver tillväxten av algmarknaden:
Hållbarhet och miljömedvetenhet: Konsumenter och företag söker i allt
högre grad hållbara alternativ. Alger är en förnybar resurs som kan odlas på
ett sätt som minimerar miljöpåverkan och bevarar naturliga ekosystem.
Hälsa och näring: Alger är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och
omega-3-fettsyror, vilket gör dem till ett attraktivt tillskott i livsmedel och
kosttillskott. De erbjuder också fördelar inom kosmetika och läkemedel.
Teknologiska framsteg: Innovationer inom odlingstekniker, som Xomas
CLAS-system, gör det möjligt att odla alger mer effektivt och i större skala.
Dessa framsteg sänker kostnaderna och ökar produktkvaliteten.
Regulatoriska initiativ: Regeringar och internationella organisationer stöder
utvecklingen av algindustrin genom finansiering och policyer som främjar
hållbar odling och användning av alger.
Alger är mångsidiga organismer som kan användas inom olika branscher och
tillämpningar. De kan delas in i tre huvudkategorier: mikroalger, makroalger (tång)
och cyanobakterier (även om cyanobakterier egentligen inte är en alg). Mikroalger
används för produktion av biodiesel, kosttillskott, foder och kosmetika. Makroalger
används i livsmedel, läkemedel, gödselmedel och kosmetika. Cyanobakterier
används för produktion av bioaktiva föreningar och i vattenrening samt som
livsmedel.
Alger odlas både i havet och i kontrollerade odlingssystem som dammar och
bassänger. Kustnära områden med näringsrikt vatten är vanliga platser för odling av
makroalger. Mikroalger odlas ofta i slutna system för att kontrollera odlingens
miljöförhållanden. Alger är kända för sin snabba tillväxt och förmåga att utnyttja
solenergi och binda koldioxid. Vissa arter har förmågan att fördubbla sin biomassa på
24 timmar vilket gör dom till den ”växt” som effektivast använder fotosyntesen.
Alger har en tendens att absorbera föroreningar från sin omgivning, inklusive
tungmetaller och miljögifter. Dessa ämnen kan komma från industriutsläpp,
jordbruksverksamhet, förorenat vatten och avlopp, samt marina utsläpp och olyckor.
När alger växer i förorenade miljöer kan de samla på sig dessa föroreningar i sina
vävnader. Kvicksilver, bly, kadmium och arsenik, samt vissa miljögifter som dioxiner
och PCB, är kända för att vara giftiga för människor och andra organismer. Vid höga
nivåer kan de orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive skador på nervsystemet,
njurarna, levern och reproduktionsorganen. Det är därför viktigt att minska
exponeringen för dessa föroreningar i matkedjan.
CLAS använder sig av alger för att biologiskt binda närsalter från vattnet, på så sätt
renas vattnet och man undviker vattenbyten. Bolaget har hittills lyckats få goda
resultat med tre typer av makroalger; Ulva Lactuca , Caulerpa lentilifera och
Chaetomorpha.
Vår affärsmodell
The X way
Vägen framåt ”The X way”
2024
IPO och börsnotering
Eu bidragsansökan
3 x avtal för CLAS-anläggningar
3 x avtal för försäljning av alger
2025
CLAS Demoanläggningar i drift
CLAS Patentskydd
Försäljning av 2 CLAS-anläggningar
R&D algbaserat kosttillskott
R&D algbaserade livsmedel
2026
Uppskalning av Xomas produktionsanläggning
Internationell expansion inom geografiskt viktiga områden